Zapytaj mechanika

Ponad 7000 mechaników odpowiada na pytania związane z doborem części, awaryjnością samochodów i ich serwisowaniem.

ZADAJ PYTANIE


Dodaj Twoje pytanie

Zadanie pytania oraz odpowiedź mechanika jest darmowa.

* = pole wymagane




Ostatnio dodane pytania

  • Fiat Stilo, JTD, 2005: Brak mocy, dymi przy wysokich obrotach

    Fiat Stilo, JTD , Brak mocy i przyspieszenia, na niskim biegu przy wysokich obrotach zaczyna dymić na czarno. W trasie na wysokim biegu zauważalna od czasu do czasu nierówna praca silnika. Z góry dziękuje za poradę i ewentualne zaproszenie do warsztatu :)

    Odpowiedzi (8)


  • Renault Megane 2 1.5dci 3003rok : Stering not locked lub Stering locked

    Stering locked lub stering not locked w renault Megane 2 1.5 dci nie odpala. Akumulator naładowany, blokada kierownicy odkręcona ,silnik blokadzie kręci wszystko wygląda że jest dobrze, poza tym sprawdzone wszystkie bezpieczniki wymontowałem BSI UCH SPRAWDZIŁEM WSZYSTKIE WTYCZKI POD MASKĄ BRAK ZIELONYCH NALOTÓW . I dalej ten sam napis na wyświetlaczu .dodam że radio gra szyby przyłuczone wentylator pracuje światła oraz wycieraczki działają karta zamyka samochód oraz szyby , zamontowałem drugą blokade wyczuszczoną wszystko niby jest O.K a nie odpala .Nie wiem co dalej?

    Odpowiedzi (0)


  • Honda Accord V 97.r: Dmuchawa działa ale nie wieje

    Kupiłem hondę accord V z 97 roku ,działa mi cała dmuchawa ale powietrze nie wychodzi mi na samochód, ani na szybę ani nigdzie, a jak już jest to ledwo co wieje gdzie szukać problemu?

    Odpowiedzi (2)


  • peugeot 508, 2013: RXH 508 hybrid

    Witam, Koledzy mam problem z zakupionym rxh / to już moja 2 hybryda 508 natomiast wcześniej takich problemów nie miałem. Mianowicie na początku wywalało check i błędy: P2032/ P1490/ P1447 - zacząłem szukać i znalazłem luźną wtyczkę przy czujniku temp. filtra cząstek stałych. Wypaliłem dpfa - po aktywacji z diagboxa - wszystko ładnie wypaliło do 0 i błędy juz się nie pojawiają. Jednak okazało się że są jeszcze inne: P0A35 / P1AC4/ P1AD9/ P1A79/ P0A0F/ U0167 - wszystko w hybrydzie. Podczas jazdy po kilku kilometrach wyrzuca błąd i ucina moc, nie można też wybrać opcji SPORT. Zastanawiam się nad czy czasami nie dochodzi do przegrzania silnika i wyrzuca wszystko po kolei z racji na zapowietrzenie układu. Wczoraj płukałem i wymieniałem cały płyn w układzie - pytanie czy jest to ten sam układ, który chłodzi aparaturę hybrydową? Jak to sprawdzić i prawidłowo dokonać odpowietrzenie/ wymiany płynu/ czy tutaj stosuje się standardowy płyn chłodzący? Proszę o pomoc i pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedzi (0)


  • Peugeot 208 1.4 VTi 95 KM, 2012: Szarpanie na niskich obrotach

    Mam problem ze swoim Peugeotem 208 1.4 VTi 95 KM benzyna rok 2012 z przebiegiem 100000 km. Problem pojawił się jakiś czas temu gdy jechałem auto zaczęło szarpać i zapalił się check engine. Po wylaczeniu silnika bardzo dlugo pracował wentylator, a na drugi dzień check engine sam zniknął... Jeździłem parę dni i problem powrócił. Przy bardzo niskich obrotach w granicach 2000 obrotów auto szarpało. Po pojawieniu sie kolejny raz kontrolki check engine pojechalem na diagnostykę po odczytaniu okazało sie wypadanie zapłonu na czwartym cylindrze. Po rozszerzeniu diagnostyki mechanik odkrył, że cewka i świeca była zalana olejem, ponieważ uszczelka od pokrywy zaworów jest do wymiany. Mechanik wszystko przeczyścił i wymienił cewka, a wypadanie zaplonu ustało... Niestety auto nadal na niskich obrotach szarpie, a na diagnostyce nie widać żadnych błędów. Z czym moge mieć problem?

    Odpowiedzi (2)


  • Jaguar xf 2011: Komunikat ograniczona wydajność

    Komunikat ograniczona wydajność Co oznacza ???? Świeci na czerwono Ma trojkat z wykrzyknikiem

    Odpowiedzi (2)


  • ford c max 2,0 150 km 2016: łuszcząca pompa c,r

    witam czy w silnikach 2,0 diesel 150 km ford wystepuje problem łuszczącej sie pompy c,r po 2011 roku?

    Odpowiedzi (2)


  • Mazda 6, 2003 : Uszczelka pod głowicą

    Witam, mam mazde 6 2.0 diesel 2003 rok produkcji. Ostatnio pojawił mi się problem, jadąc autem nagle wzrosła temperatura silnika do prawie maximum, oraz nie było ogrzewania ciepłym powietrzem. Natychmiast po tym zdarzeniu zaprowadziłem auto do pobliskiego mechanika, pierwsza diagnoza była że to usterka termostatu, został wstawiony nowy lecz mechanik stwierdził że to jednak uszczelka pod głowicą. Czy jest możliwa taka diagnoza bez rozebrania na części? Proszę o pomoc, kwota jaką podał za naprawę ej usterki to 2500-3000 złotych.

    Odpowiedzi (6)


  • renault trafic 2,1 diesel 1997 rok: wentylator się nie włącza

    Witam, mam renault trafic 2,1 diesel 1997 rok wentylator się nie włącza. gdzie może się znajdować czujnik temperatury chłodzenia?

    Odpowiedzi (1)


  • Citroën c3 : Bluetooth w radiu

    Witam, w jak znaleźć bluetooth w radiu citroena C3 rok 2007?

    Odpowiedzi (0)


  • Kia Ceed 2011 hatchback z LPG: pikanie przy rozruchu + slabe spryskiwacze

    Kia Ceed 2011 z lpg. Od miesiaca pomimo pelnej butli gazu przy wlaczaniu i wylaczaniu silnika okropnie glosno pika. Wydaje 4 przerywane dzwieki i ustaje. Nie wiem o co chodzi? Dodatkowo przednie spryskiwacze bardzo nisko j slabo rozpylaja plyn a tylny leje steumieniem. Czy wymienic dysze u silnik spryskiwaczy?

    Odpowiedzi (4)


  • Ford galaxy 2010 diesel 140 km: zapach spalin w kabinie

    Witam mam galaxy z 2010 diesel i od pewnego czasu czuć spaliny w kabinie. Co robić?

    Odpowiedzi (4)


  • Fiat Sedici 2008 benzyna + gaz, silnik 107 KM: Problem z obrotami biegu jałowego przy lekko rozgrzanym silniku (trudne do odtworzenia w warsztacie)

    Objawy: po uruchomieniu zimnego silnika i pozostawieniu go na obrotach jałowych, ten pracuje równomiernie i utrzymuje stałe obroty. Po ruszeniu i przejechaniu ok. 1 km (czyli lekkim rozgrzaniu silnika - pierwsza kreska), po wrzuceniu luzu przed skrzyżowaniem, silnik gaśnie. Po ponownym uruchomieniu i przejechaniu kilkuset metrów, na następnych światłach, ponownie gaśnie. Po dalszym rozgrzaniu silnika (powyżej drugiej kreski) problem ten już nie występuje przez cały dzień. Problem nie występuje po uruchomieniu silnika i pozostawieniu go jedynie na wolnych obrotach (bez jazdy). Po rozgrzaniu silnika obroty spadają wtedy do ok. 700 obr/min, ale silnik sam nie gaśnie. Natomiast po znacznym podniesieniu obrotów i puszczeniu gazu (bez jazdy), silnik gaśnie. Problem nie występuje jeżeli zimny samochód uruchamiamy ponownie tego samego dnia nawet po kilkugodzinnym postoju. Problem pojawia się jedynie przy uruchomieniu samochodu pierwszy raz rano po całonocnym postoju. Kilka dni temu został wymieniony olej, filtr oleju, świece i filtr powietrza.

    Odpowiedzi (3)


  • Mercedes-Benz w203 2.2cdi rok 2002: Problem z odpalaniem na zimnym silniku w203

    Witam. Poszukuję doradztwa odnośnie samochodu w203 2.2 cdi. Otóż auto ma problem z odpalaniem na zimnym silniku. Tylko plak go ratuje. Wymieniliśmy świece żarowe, wytryski zostały zregenerowane, układ paliwowy odpowietrzony, oringi na pompie wstępnej również zostały zmienione. Założyliśmy też zaworek zwrotny. Paliwo od filtra jest czyste do listwy wtryskowej. Co jeszcze możemy zrobić żeby auto działało? Żadnego check engine, świece żarowe zapalają się i gasną należycie.

    Odpowiedzi (4)


  • BMW E61 rocznik 2005: Montaż bluetooth do BMW E61

    Dzien dobry. Mam BMW E61. Co potrzebuje zakupic zeby miec Bluetooth?

    Odpowiedzi (1)


  • Ford Kuga : komunikat "zakłócenie układu kierowniczego"

    Witam od jakiegoś czasu wyskakuje mi taki komunikat "zakłócenie układu kierowniczego" wszystko wydaję się być w porządku

    Odpowiedzi (1)


  • SEAT ALTEA 1.6 TDI 2010: Falowanie wskazówki temperatury cieczy chłodzącej

    Witam. Mam SEATA ALTEA 1.6 TDI rocznik 2010, od jakiegoś czasu pojawia się problem z pracą ciepłego silnika na biegu jałowym, mianowicie lekko skaczą obroty oraz wskazówka temperatury płynu chłodniczego faluje, spada do temperatury 0 stopni po chwili wraca na pozycję 90 stopni i tak jest ciągle, jak wskazówka temperatury faluje to też lekko podnoszą się obroty silnika. Jaka może być tego przyczyna?

    Odpowiedzi (1)


  • Peugeot 508, 2012: Problem z dźwiękiem z głośników JBL

    Witam. Mam następujący problem po odpięciu akumulatora i ponownym podpięciu usunęły mi się mapy oraz przestały wgl grać głośniki mam wersję JBL . Radio normalnie funkcjonuje mogę wybierać pomiędzy stacjami z tym że nie ma dźwięku z głośników. Może ktoś coś wie? Słyszałem że może trzeba na nowego wgrać mapy .

    Odpowiedzi (1)


  • Chrysler Pacifica 2005 r. 3.5 benzyna-gaz. : Zwarcie elektryczne Chrysler Pacyfica

    Witam. Mam Chryslera Pacifice z 2005r 3.5, benzyna gaz. Problem z elektryka rozpoczął się po wrzuceniu wstecznego biegu. Auto gaslo . Jazda do przodu, bez problemów. Na tą chwilę, samochód uziemiony, a zwarcie aż na akumulatorze. Nic nawet nie zaświeci.

    Odpowiedzi (3)


  • audi a4 b5 2001: dźwięk przelewania wody

    Witam mam problem dotyczacy Audi A4 B5 1.9 tdi 115km z 2001r. mianowicie słychac zza wylotów powietrza dzwiek tak jakby przelewania sie wody. Co to moze byc?

    Odpowiedzi (1)