POWRÓT

Alfa Romeo typowe usterki i serwisowanie

Zobacz 106 pytań kierowców oraz 335 porad mechaników na temat typowych usterek i serwisowania samochodów marki Alfa Romeo : 145, 146 , 147, 156, 159, 166, Brera, Giulietta, GT, MiTo, Stelvio lub zadaj własne pytanie.

  • Alfa Romeo 156 1.9Jtd 2001r: gaśnie i palą się świece

    Alfa Romeo 156 1.9jtd 2001r po przejechaniu około 40 km auto gaśnie swieci się żółta kontrolka świec żarowych po schłodzeniu silnika auto odpala i można zrobić kilkanaście kolejnych kilometrów aż do rozgrzania silnika na postoju z odpalonym silnikiem chodził ponad godzinę i nic się nie działo co go może boleć ?

    Odpowiedzi (1)


  • Alfa romeo 159 sedan 2.0 2009: Alfa romeo 159 płyn hamulcowy komunikat

    wyskakuje komunikat o niewystarczającej ilości płynu hamulcowego (płyn hamulcowy jest, auto hamuje normalnie) najczęściej pojawia się podczas upałów (30 stopni Celsjusza)

    Odpowiedzi (2)


  • Alfa Romeo 147 1.6 ts eco 105 km 2008r:: "warczenie" przy gwałtownym ruszaniu.

    Witam. od jakiegoś czasu przy gwałtowniejszym ruszaniu samochód "warczy", czasem także przez chwile na drugim biegu potem cisza. żeby zniwelować dźwięki trzeba ruszać z małą ilością gazu i wolniutkim puszczaniem pedału sprzęgła. czy to objaw ślizgania się sprzęgła? co również może powodować takie objawy? Pozdrawiam

    Odpowiedzi (1)


  • Alfa Romeo 2007: P0340 po wymianie rozrządu

    Problem jest z błędem p0340 po wymianie rozrządu i przejechaniu około 500km ruszam ze świateł i nagle brak mocy i dziwna praca silnika wymieniałem czujnik położenia wałka rozrządu i dalej nie ma poprawy

    Odpowiedzi (3)


  • Alfa romeo 159 2009: Uszkodzona turbosprężarka wirnik

    Witam mam problem z turbina rozebralem ja dzis i wirnik jest cały zjedzony czy nadaje sie do regeneracji i czy uszkodzenia wirnika powstały wskutek tarcia o ściany turbiny? Luzu osiowego nie ma

    Odpowiedzi (3)


  • Alfa Romeo 156 2.0 ts: wymiana różnych czujników położenia wału bez efektu

    Alfa 156 1999r 2.0 ts od jakiegoś czasu nie chciala zapalac az wkoncu nie chce w ogóle zapalic. Na kompie wyszlo uszkodzony czujnik polożenia walu blad p0335. Po wymianie trzech roznych firm czujnikow dalej ten sam blad. Co to moze byc?

    Odpowiedzi (3)


  • Alfa Romeo 159 2007: Alfa Romeo 159 2.4jtdm 200km WCIĄŻ NIE ODPALA. POMOCY !!!!

    Witam. Na wstępie powiem że już tu pisałem jakiś czas temu o moim problemie z odpaleniem alfy 159 2.4jtdm 200km. Pisałem wtedy że brzmi tak jakby nie dostawał paliwa na listwe, i można powiedzieć że poniekąd miałem rację. Okazało się że 2 i 3 wtrysk przelewają, dodatkowo pompa wtryskowa wytwarza za niskie ciśnienie, max170bar. Zanim ww usterki zostały zdiagnozowanie, wymieniłem czujnik położenia wału korbowego, filtry, sprawdzone zostały świece, wiązki itd. Praktycznie wszystko po kolei poczynając od najtańszych możliwych przyczyn i tak kończąc na wtryskach i pompie. Mechanik zasugerował że jeśli chcę maksymalnie obniżyć koszty, podkreślając przy tym że to nie jest pewne i nie jest to rozsądne, ale mogę na początek wymienić tylko wtryski, bo prawdopodobnie to właśnie na nich gubi się ciśnienie i na jakiś czas może to pomóc. Tak też zrobiłem, wtryski zostały wymienione, problem z odpaleniem pozostał, więc wymieniona została również pompa wtryskowa, ale wciąż nie odpala. Tzn mam wrażenie, że jak już odpali (odpala niemal za każdym razem kiedy stoi nie odpalana przez nim. 7-8h ciepła nigdy nie odpalała) to lepiej pracuje, nie wiem jak to opisać :) nie gaśnie już sama jak się rozgrzeje (A gasła) i przy psiknięciu plaka i dłuższej chwili prób odpali nawet ciepła. Ma ktoś jakieś pomysły? Ma dziś przyjechać ktoś ustawić kąt wtrysku, ale ja szczerze mówiąc już opadłem z sił do tego samochodu i pytam na zaś... Może egr ? Nie było jego błędów na kompie, ale z tym autem nic już mnie nie zdziwi :) Gdzie pod maską znajdę zawór egr i jak mniej więcej wygląda ? Z góry dziękuję

    Odpowiedzi (2)


  • Alfa Romeo, 159, 2006: Utrata mocy w trakcie jazdy

    Witam, Posiadam Alfę Romeo 159 2006 jtd 115KM diesel. Od jakiegoś czasu na zimnym silniku występuje problem utraty mocy, w pewnym momencie podczas jazdy tak jakby "odcina jej moc" i mimo wciśnięcia pedału gazu nie ma przełożenia na moc. Kiedy silnik się już nagrzeje podobne problemy występują rzadziej. Obecnie podczas jazdy muszę wyłączyć samochód na przycisku, a następnie podczas jazdy włączyć samochód z powrotem- wtedy chwilowo jest okej i wraca moc. Pytanie co może być tego przyczyną?

    Odpowiedzi (3)


  • Alfa Romeo 156 1.8ts benzyna 2000 rok: nietypowe falowanie obrotów

    Falowanie obrotów - temat znany ale problem jest nietypowy. Obroty falują przy ŚREDNIO nagrzanym silniku, tzn. na zimnym i na rozgrzanym wszystko chodzi bez problemu. Problem jest przy temperaturze w okolicach 70-80 stopni.

    Odpowiedzi (3)


  • Alfa Romeo 156 2.0 16V Kat.Twin Spark: silnik nie kreci a na popych jak puszcze sprzeglo to hamuje.

    Witam,posiadam Alfe 156 2 litrowo benzyna +gaz i mialem ostatnio taki problem ze podczas jazdy zaciol mi sie pedal gazu,auto chodzilo na pelnych obrotach jakies 2-3minuty i zgaslo.Na postoju probowalem je odpalic z klucza to mi raz zalapal a potem juz tylko tykniecie tak jak by rozrusznik sie zawiesil,silnik mi nie kreci no i prubowalem takze na pych...to auto deba staje tak jakby silnik zblokowalo cos,jesli mial ktos podobny problem to prosze o pomoc w tej sprawie,Dziekuje za wszelkie odpowiedzi.

    Odpowiedzi (4)


  • Alfa Romeo 159, 2007, jtdm1, 9: Prąd na czerwonym kablu zasilania radia po wyłączeniu zapłonu

    Witam, wczoraj podłączyłem światła dzienne z przeciwmgielnymi Duolight do Alfy 159, kabel zasilający podłączyłem do kabla czerwonego + zasilającego radio po zapłonie, ledy zaczęły migać, więc odłączyłem, co mnie bardzo zaskoczyło to to, że na kablu czerwonym jest cały czas prąd, radio się nie wyłącza, co mam robić?

    Odpowiedzi (1)


  • Alfa Romeo Giulietta 2,0 jtdm 140 : System start stop.

    Dzień dobry. System start stop. Silnik gasnie i właściwie od razu zapala ponownie. Bez wyciskania sprzęgła.

    Odpowiedzi (1)


  • Alfa Romeo 159 2.4jtdm 200km 2007r: silnik nie odpala

    Witam. Mam problem z samochodem, a konkretnie Alfa Romeo 159 sportwagon 2.4jtdm 200km z końca 2007 roku (automat) Problem polega na tym że samochód nie odpala, zaczęło się od tego że nie chciał odpalić tylko na ciepłym silniku a finalnie nie odpala w ogóle. Komputer nie pokazywał żadnych błędów, a w związku z tym Że samochód nie odpalał tylko ciepły pierwsze podejrzenie Padło na czujnik położenia wału korbowego, następnie założyłem zaworek zwrotny bo kiedy kręciłem silnikiem to w ogóle nie chciał zaskoczyć i brzmiało to tak jakby nie dostawał paliwa. Pomysł z Zaworkiem wziął się stąd że kiedy Auto już odpaliło i się go zgasiło to odpalał tylko wtedy kiedy po zgaszeniu odpalało się go z powrotem dosłownie w ciągu sekundy, po odczekaniu dłuższej chwili znowu było to samo. Ktoś powiedział mi że Alfy z tym silnikiem są strasznie uczulone na zły akumulator Więc dziś włożyłem nowy ale efektów brak. Brakuje mi już pomysłów, a nie chce ładować w samochód pieniędzy w ciemno. Przez myśl przeszły mi również wtryski, ale nie odpala nawet przy użyciu Plaka, co w mojej ocenie wyklucza problem z wtryskami, ale nie jestem mechanikiem. Dodam tylko, ze jak już uda się odpalić auto, to wszystko jest w jak najlepszym porządku, żadnych zaników mocy, brak kopcenie, żadnego szarpania i pracuje bardzo równo. Z góry dziękuje za pomoc.

    Odpowiedzi (2)


  • Alfa romeo 147 1.6 16vTs 120km: ograniczenie prędkości obrotowej

    Zimna odpala, wkręca się bez problemów, podczas ruszania i jazdy też jest wszystko ok, po przejechaniu ok 1 km zaczynają się problemy dochodzi do 2000-2500 tysiąca obrotów i dalej nie ma siły jechać dusi się check się zapala muszę wrzucać kolejny bieg obroty spadają znowu dochodzą do tych samych i sytuacja się powtarza jak złapie temperaturę 50 stopni wszystko działa jak należy ciągnie na każdym biegu jak wściekła proszę o poradę bo nie wiem co jest a jest to dość wkurzające.

    Odpowiedzi (1)


  • Alfa Romeo 147 1.9JTDm 2006r: Na ciepłym nie wchodzi 1 i 2 bieg

    Witam mam problem ze skrzynią biegów na rozgrzanym silniku przestały wchodzić 1 i 2 bieg. Po 2 godzinach stania już wszystko wraca do normy. Olej w skrzyni wymieniony 4mieś temu, sprawdziłem miarką stan i jest prawidłowy, problem pojawił się tydzień temu. Bardzo proszę o odpowiedź

    Odpowiedzi (1)


  • Alfa Romeo 145 2000r: czy mozna zwrotnice bez ABS

    Witam, Czy można zamontować Zwrotnicę bez ABS? chodzi o Alfa Romeo 145 2000r

    Odpowiedzi (2)


  • Alfa Romeo 147: Woda dostaje się do kabiny w z 2 miejsc

    Witam Mianowicie: woda wlewa mi się do środka od strony pasażera. Wykładziny całe przemoczone, kieszeń w drzwiach do połowy mokra. Postanowiłam więc zdemontować listwy progowe, fotel, mocowanie pasów i odciagnełam wykładzinę. Zaczęłam polewać prawy odcinek przedniej szyby (od strony pas.), woda zaczęła się lać mniej więcej po wylaniu 2 l wody z progu. Udrożniłam odpływy na dole w progach, podszybie oczyściłam i nic to nie dało. (Nadkole jeszcze nie było odkręcane) Po chwilach bezsilności i przeglądaniu tysięcy stron na forum, postanowiłam także przyglądnąć się drzwiom o strony pasażera. Po polaniu szyby od zewnątrz woda lała się spod plastików, a nie z dolnej uszczelki. Zdjęłam boczek drzwi. Ukazała się biała mata z przecięciem na dole (która najprawdopodobniej przepuszczała wodę). Zamknęłam drzwi (z odkręconymi plastikami), od zewnątrz polewałam szybę i woda przedostawała się spod spodu nadal, po uszczelce która jest w środku samochodu, a następnie dziurkami (pod kablami) w próg i z progu na wygłuszenie. 1 problem: Czego brakuje w drzwiach, że woda leci z każdej możliwej strony spod plastików? Pomijam, że biała mata jest do wymiany z powodu przecięcia 2 problem: Skąd powinna i nie powinna wylewać się woda, kiedy pada deszcz na przednią szybę? Jakie powinna mieć ujście pod maską?

    Odpowiedzi (2)


  • Alfa Romeo Giulietta 120KM TB, rocznik 2018: terkotanie chyba skrzynia, bieg drugi i czwarty

    Dzień dobry. Nowiutkie auto, przejechane ~600km. Zauważyłem, że gdy przejadę kilkanaście kilometrów (auto ciepłe) gdy wrzucam dwójkę lub czwórkę słychać leciutkie terkotanie (chyba w skrzyni biegów). Terkotanie występuje tylko wtedy gdy mam nogę na gazie. Po odjęciu gazu idealna cisza. Pozostałe biegi cisza, gdy auto zimne na każdym biegu cisza. Czyżby to była wada skrzyni, czy coś innego może dawać taki objaw? Auto na gwarancji, ale zanim ewentualnie uderzę do ASO chciałem zaciągnąć języka.

    Odpowiedzi (2)


  • Alfa Romeo 147: Mokra kieszeń boczna pasażera

    Mokra kieszeń w drzwiach od pasażera, woda zbiera się na uszczelce pod drzwiami w najniższym punkcie. Jaka może być tego przyczyna ? Kupiłem auto i wymieniałem lusterko boczne u mechanika i po tym zabiegu zauważyłem wilgoć w tej kieszeni. Byłem drugi raz u tego samego mechanika lecz nie przyniosło to skutku.

    Odpowiedzi (2)


  • Alfa Romeo 159 2006: Brak światła przeciwmgielnego

    Witam Problemem jest żarówka światła przeciwmgielnego a mianowicie kiedy włączę światło z tylu wyskakuje ze żarówka jest spalona a faktycznie jest dobra Gdzie może być problem ? Pozdrawiam

    Odpowiedzi (1)


INFO

7 tysięcy mechaników

Tylu mechaników dzieli się swoją widzą i doświadczeniem o samochodach.


Darmowa wiedza

Zadanie pytania oraz odpowiedź
mechanika jest darmowa.