POWRÓT

Auto gaśnie podczas jazdy i na biegu jałowym

Witam, posiadam Aveo t250 1,4 2010 benzyna/gaz. Od kilku miesięcy walczę z objawem gaśnięcia podczas jazdy. Opiszę krótko przypadki. Dzieje się to na benzynie i gazie.
1. Samochód gaśnie na biegu jałowym po odpaleniu gdy ustaje "sanie" potrafi łapać czkawki aż za którymś razem gaśnie. Na nie rozgrzanym silniku częściej.
2. Podczas jazdy najczęściej między 1000 a 2000 obr ale zdążą się również podczas jazdy rzadko przy równej jeździe ok 2500 obr
Ciężko powiedzieć od czego się zaczeło był w tym czasie na regulacji gazu ale nie zaobserwowałem gaśnięcia. Zauważyłem to dopiero jak był trochę "zamulony" i chciałem mu zdać wyższe obroty na biegu 2-3 do około 4000tys wtedy wskazówka obrotomierza się zawiesiła po wyłączeniu silnika na 1000 obrotów i po odpaleniu pokazywała zawsze o 1000 więcej pomogło odłączenie klem na parę min wtedy wskazówka wróciła do normy ale objaw gaśnięcia pozostał lub się pojawił. Próbowałem podejrzeć na komputerze moment gdy gaśnie jedyne co zaobserwowałem że napięcie wtedy spada na sterowniku a gdy już się przy tych czkawkach wyłącza spada poniżej 11,5 v na sterowniku. Może to być przyczyną lub skutek czegoś co się dzieje brak mi wiedzy by analizować parametry innych czujników czy mogę prosić o wskazówki na co warto spojrzeć i by poszukać przyczyny ?

Jeśli chcesz odpowiedzieć jako mechanik musisz się zalogować.

Nie znalazłeś(aś) rozwiązania Twojego problemu?

ZADAJ NOWE PYTANIE

INFO

7 tysięcy mechaników

Tylu mechaników dzieli się swoją widzą i doświadczeniem o samochodach.


Darmowa wiedza

Zadanie pytania oraz odpowiedź
mechanika jest darmowa.

Wyszukaj warsztat