POWRÓT

Alfa Romeo 159, 2006

Ciężki rozruch silnika przy odpalaniu po dłuższym postoju

Witam. Posiadam Alfe Romeo 159 2.4 JTD
Od jakiegoś czasu mam problem z jej odpaleniem po dłuższym postoju - trzęsie silnikiem jakby nie paliła na jeden cylinder i pojawia sie siwy dym z tłumnika. Dodam że przy próbach odpalenia kilkukrotnie gaśnie (2-4 razy). Po kilku sekundach praca silnika stabilizuje sie, lecz nie do końca bo wyczuwalne są drgania. Podczas jazdy samochód czasem przy ok 1500 obrotów jest to slabo wyczuwalne ale podszarpuje.
Dodam ze wtryski byly sprawdzane, swiece żarowe podkładki też są ok, weżyki przelewowe nie są upocone, samochód nie bierze oleju, czujnik temp i tarmostat zmieniony, delikatny przedmuch na klapach na trzech cylindrach przy kolektorze ssącym. DPF wypalony
Zapomiałem dodać, że przy rozruchu pojawia sie kontrolka swiecy zarowej ale swiece naprawde są sprawne bo sprawdzane w drugim samochodzie tak jak i przekaźnik świec. Zasilanie do świec również sprawdzane.
Nie zmieniałem czujników temperatury spalin, czy ich zmiana może pomóc?

Jeśli chcesz odpowiedzieć jako mechanik musisz się zalogować.
Stacja obsługi samochodów Andrzej Kulawik
UMÓW WIZYTĘ
Zbigniew | Stacja obsługi samochodów Andrzej Kulawik

ul. Bokserska 9, Warszawa

Należy podłączyć tester i odczytać błędy. Kontrolka świec żarowych nie musi oznaczać błąd świec


Nie znalazłeś(aś) rozwiązania Twojego problemu?

ZADAJ NOWE PYTANIE

INFO

7 tysięcy mechaników

Tylu mechaników dzieli się swoją widzą i doświadczeniem o samochodach.


Darmowa wiedza

Zadanie pytania oraz odpowiedź
mechanika jest darmowa.

ZLEĆ NAPRAWĘ MECHANIKOWI

Darmowa porada mechanika