POWRÓT

Problem z elektryką?

Dzień dobry. Jechałem moim Audi A3 2004 (1.6) i w pewnym momencie wyskoczyły mi kontrolki (check engine, ETC, ESP i jeszcze jakaś jedna) a auto straciło moc, drgał silnik, jak dodawałem gazu to mułowato ruszył ale tak jakby miał przerwy w dostawie paliwa i działał nierównomiernie - to miał mniej, to trochę więcej mocy, myślałem że nie dojadę tych 4 kilometrów. Na biegu jałowym na postoju obroty lekko falują. Podjechałem do mechanika (niestety bez wiedzy z zakresu elektryki) i sprawdził błędy - P0342 (problem z położeniem wałka rozrządu), G185 (jakiś problem z pedałem przyspieszenia) . Pokazało też jakiś błąd związany z przepustnicą, ale takie stałe to te dwa wymienione z kodami)
Po skasowaniu błędów i odpaleniu auta po sekundzie wracają, auto jednak nie ma problemu z odpaleniem, ale dalej nierówno chodzi. Czy dobrze kombinuję, że problem tu może być 1) z czujnikiem przepustnicy lub wałka rozrządu lub ich przewodami 2) wiązką/instalacją elektryczną 3) Z ECU lub podłączeniem/przewodami do ECU.. Co w takiej sytuacji najłatwiej sprawdzić i od czego by tu zacząć ? Zdaję sobie sprawę, że to trochę wróżenie z fusów, jednak dziwne, że nagle przestały działać conajmniej 2 czujniki, w tym samym momencie. Proszę o jakąkolwiek pomoc.

Jeśli chcesz odpowiedzieć jako mechanik musisz się zalogować.

Nie znalazłeś(aś) rozwiązania Twojego problemu?

ZADAJ NOWE PYTANIE

INFO

7 tysięcy mechaników

Tylu mechaników dzieli się swoją widzą i doświadczeniem o samochodach.


Darmowa wiedza

Zadanie pytania oraz odpowiedź
mechanika jest darmowa.

Wyszukaj warsztat